© Powered by U&dW

 
tennis.jpg

facebook.png


Digitale nieuwsbrief

U kunt zich hieronder aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.


Aanmelden


*

*

Tennis weetjes

Afmetingen van het speelveld en net.


We staan er denk ik (bijna) nooit bij stil, maar wat zijn nu de exacte afmetingen van een tennisbaan, het speelveld dus.

De afstand tussen de lijnen van het dubbelspelveld is (moet zijn): 10.97 mtr.
De afstand tussen de lijnen van het enkelspelveld is (moet zijn):  8.23 mtr.
De afstand tussen de baseline en het net is (moet zijn): 11.89 mtr.
De afstand tussen het net en de servicelijn is (moet zijn): 6.40 mtr.


De afmetingen van het net.


De hoogte van het net aan de zijkanten moet 107 cm zijn.
De standaard hoogte van het net in het midden is 91.4 cm.

Het aantal tennisbanen op de wereld wordt geschat op bijna 1 miljoen banen.


Tennisballen.

tennis16.gif


De doorsnede van een tennisbal is ongeveer 6.5 cm.
Het gewicht is ongeveer 58 gram.

De stuiterhoogte van een bal (met druk) is tussen de 1.27 mtr en 1.52 mtr wanneer men de bal op een hoogte van 2,5 mtr laat vallen.
Bij drukloze ballen zal dat iets anders zijn. Drukloze ballen zijn harder en gaan ook langer mee, worden dus minder snel zacht. Deze (drukloze) ballen worden bv ook gebruikt tijdens onze toss-avonden.

Het aantal tennisballen dat jaarlijks wordt geproduceerd is geschat op 360 miljoen tennisballen, wanneer je deze allemaal achter elkaar legt kom je tot een afstand van 23400 km.


Opslag records.

tennis24.gif


Snelste service bij de mannen: Samuel Groth – 263 km/uur
De huidge snelste service bij het tennis is geslagen door de Australiër Samuel Groth in 2012 op de Busan Open Challenger. Hij sloeg een service van 263 km/uur en het was niet eens een ace! In hetzelfde jaar sloeg de Fransman Olivetti een service van 257 km/uur en in 2011 sloeg Ivo Karlovic uit Servië met 251 km/uur. 

Snelste service bij de vrouwen: Venus Williams: 207.6 km/uur
De snelste service bij de dames is in handen van Venus Williams ze sloeg op de US open in 2007 een service van 207.6 km/uur. Haar zusje Serena sloeg slechts 0.6 km/uur langzamer in 2013 op de Australian Open. De vierde plaats is trouwens voor de Nederlandse Brenda Schultz-McCarthy, in 2007 sloeg ze 202.7 km/uur. Venus heeft overigens ook 209 km/uur geslagen in 2013, maar omdat de technologie niet voldeed bij het toernooi in Tokio wordt dit record niet officieel goedgekeurd.


DE langste tenniswedstrijd ooit !!!

langste-wedstrijd-ooit.jpg


11 uur en 5 minuten, zolang duurde het langste potje tennis ooit. Het was de wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut tijdens Wimbledon 2010. De heren hebben overigens niet 11 uur achter elkaar gespeeld, de wedstrijd is verdeeld over drie dagen.
Op dag één moest de wedstrijd worden afgebroken bij invallende schemering, hetzelfde gebeurde op dag twee. Het record van langste wedstrijd was toen overigens al gebroken, het stond toen 59-59 in de vijfde en laatste set. Bij 47 – 47 was er overigens nog een probleem met het scorebord, de programmeurs van IBM hadden waarschijnlijk niet verwacht dat zo'n bizarre score ooit op het bord zou verschijnen! Op dag drie gingen de heren vrolijk verder en nog steeds waren ze aan elkaar gewaagd. Het scorebord werkte weer, maar er was kans dat het weer fout zou gaan als de heren beide nog 25 games zouden winnen. Uiteindelijk gebeurde dit niet van Isner won uiteindelijk met 70 – 68. Naast het record van langste tennis wedstrijd ooit behaalden de heren ook de volgende records:

* Meeste aces in een wedstrijd: Isner sloeg er 113
* Langste set ooit: 70 – 68
* Meeste games ooit: in totaal 183
* Meeste games in een set: 138 games
* Meeste servicegames op rij gehouden: 84 voor beiden
* Meeste gewonnen punten in een wedstrijd: 502 voor Mahutcombilogo-ajax-vrouwen-t-gooi-140x79.jpg