© Powered by U&dW

 
tennis.jpg

facebook.png


Digitale nieuwsbrief

U kunt zich hieronder aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.


Aanmelden


*

*

Spelregels

In het kort...


Wedstrijden worden gehouden in dames  en heren enkelspel, dames  en heren dubbel en gemengd dubbel. Speleenheid is de game, gewonnen door de speler die het eerst vier punten heeft gescoord: waarbij de traditionele telling is vanaf 0 ("love"   afgeleid van het franse l'oeuf = ei) is 15 30 40 game.
Bij 40 40 (deuce) wordt doorgespeeld tot twee punten verschil.
Het eerste punt heet dan advantage (voordeel), het tweede game. Wie het eerst zes games heeft, wint de set, maar het verschil moet twee games zijn.


Om lange partijen te voorkomen heeft men de tie break ingevoerd: in de dertiende game serveert de speler die aan service was eenmaal en daarna beide spelers om beurten tweemaal. Het spel wordt gewonnen door degene die het eerst zeven punten scoort of na 6 6 twee punten verschil bereikt.


tennis16.gif

Het spel begint met de service (opslag), die iedere game wisselt, vanachter de baseline. Een buiten bereik van de tegenstander geslagen service heet ace.
Bij het terugslaan van de service moet de bal stuiten, in de navolgende slagenwisseling (rally) mag men de bal ineens retourneren.


Hoe en wanneer speel je een tiebreak ?


Vaak, met name bij de beginnende tennissers, ontstaat er discussie tijdens een wedstrijd over het hoe en wanneer van het spelen van een tiebreak.

Om de lengte van de tenniswedstrijden te beperken heeft men in 1976 het "tiebreaksysteem" ingevoerd. Dit treedt in werking bij de stand 6-6 in games. Bij sommige toernooien, waaronder het toernooi van Wimbledon, geldt hierop in de beslissende set een uitzondering.

De Tiebreakprocedure:

    De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt.
    De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt, en vervolgens vanaf rechts  voor het derde punt.
    Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
    Er is een normale telling (1,2,3)
    De partij die het eerst 7 punten haalt (met een verschil van twee punten), wint de tiebreak.  De set is dan gewonnen met 7-6.
    Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
    De partij die het eerst serveerde in de tiebreak, moet ontvanger zijn in de eerste game van de volgende set

Soms wordt tussen haakjes een cijfer vermeld achter de tiebreak: 7-6 (3). Dit geeft dan aan wat het puntentotaal is van de partij die de tiebreak verloor. Op basis van dat getal is ook het puntentotaal van de winnaar van de tiebreak te bepalen. In het genoemde voorbeeld is de uitslag van die tiebreak 7-3.combilogo-ajax-vrouwen-t-gooi-140x79.jpg