© Powered by U&dW

 
voetbal.jpg

Deze week
Volgende week
Periode
facebook.png

Digitale nieuwsbrief

U kunt zich hieronder aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.


Aanmelden


*

*

Blessure bespreking

hamstring.jpg

De hamstring  

De hamstring staat tot nu toe stipt bovenaan de lijst van blessures dit seizoen. Vandaar ook de bespreking van deze spier in de blessurebespreking.   De hamstring is gelegen aan de achterzijde van het bovenbeen en bestaat uit 3 spieren ( de semitendinosus, de semimembranosus en de biceps femoris) die vanaf de zitbeenknobbel naar de achterkant van de knie loopt. 


 
De biceps femoris loopt aan de buitenzijde van het bovenbeen en hecht aan aan de buitenachterzijde van de knie. De overige spieren hechten aan aan de achterbinnenzijde van de knie.
De anatomische werking van de hamstring is het buigen van de knie en de strekking van de heup. Door de aanspanning van de hamstring verkort de spier en brengt de spier de 2 aanhechtingspunten naar elkaar toe. Dit heet een concentrische contractie, ofwel een aanspanning die een verkorting van de spier tot gevolg heeft. De voornaamste werking van de hamstring,bijvoorbeeld bij het lopen of  bij het schieten van de bal is de controlerende werking op de stabiliteit van de knie en heup.    De spier zorgt er voor dat de knie en de heup gestabiliseert blijft tijdens het lopen en dat er een gecontroleerde strekking van de knie tot stand komt bij het schieten. De spier doet dit tijdens een aanspanning terwijl hij ook verlengt. Dit noemt met een excentrische contractie.   De spier is redelijk gevoelig voor blessures. Eenerzijds komt dit door plotseling krachtstoename of een plotselinge versnelling. Anderzijds door de excentrische contracties, die een hogere belasting op de spier uitoefend. De kans op een blessure wordt vergroot door de volgende omstandigheden;

1.   Onvoldoende warming-up.
2.   Vermoeidheid.
3.   Eerdere blessures, of een nog niet volledig herstelde blessure.
4.   Het overrekken a.g.v. foutieve stretching of verstappen/uitglijden.
5.   Een onbalans in de krachtsverhouding tussen de hamstrings en de quadriceps, de dijbeenspier aan de vooorzijde van het bovenbeen.
6.   Een onbalans in de spierkracht van de hamstrings in het rechter en linker been.
7.   Verminderde souplesse / lenigheid.
8.   Te korte spieren.
9.     Een biomechanisch oorzaak in/rond het bekken. Het gaat dan over het algemeen om oorzaken in de lendenwervelkolom en/of in het SI-gewricht, dit id het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken.  

Een goede warming-up (warm lopen in plaats van warm schieten) is dan ook belangrijk voor de training en de wedstrijd.

Verder is het ook goed om extra aandacht te besteden aan de lokale conditie van de hamstring. Dit is te beinvloeden door het regelmatig rekken van de spier en door de lokale conditie van de spier te verbeteren. Het nadeel van het rekken van de hamstring is dat je ook snel de ischias zenuw op spanning brengt. Deze zenuw loopt namelijk ook aan de achterkant van het bovenbeen oover de achterkant van de heup en knie en komt op rek bij buiging in de heupen en bij de strekking van de knie. Het is dus belangrijk om te onderscheiden waar het rekgevoel vandaan komt. Wanner de rek gevoeld wordt in de knieholte en bovenzijde van de kuitspier dan is dit het gevolg van rek om de ischias zenuw. Wanneer de rek gevoelt wordt op het midden van het bovenbeen aan de acherzijde dan is dit het geolg van de rek op de hamstring. Een goede manier om de ischias zenuw uit te schakelen is het rekken over de knie in plaatst van het rekken over de heup. Wanneer je de knie gestrekt houdt en dan vooroverbuigt dan rek je de hamstring over de heup. Dit zal eerder het gevoel van rek in de knieholte teweegbrengen. Wanneer je eerst de heup buigt bij een sterke buiging van de knie en vervolgens de knie wordt gestrekt dan zal het rekgevoel eerder ontstaaan aan de achterzijde van het bovenbeen.   Een goede manier is dus om het been op een verhoging te leggen met een gebogen knie. dan met het bovenlichaam op het bovenbeen te rusten en vanuit deze positie de knie zoveel mogelijk te strekken. In de meeste gevallen zal de strekking van de knie niet meer geheel mogelijk zijn vanwege de spanning ( rekgevoel) in het bovenbeen.  

Om de lokale conditie van de spier te verbeteren is een goede basisconditie (looptraining) belangrijk. Hiernaast kun je de spier versterken door middel van krachttraining. Twee tot drie maal in de week kniebuigingen maken (squats) en dan 3 sets van tien herhalingen uitvoeren doet al wonderen.  

Groet Ruud


  


  


  


  combilogo-ajax-vrouwen-t-gooi-140x79.jpg