Sponsors

Column Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

2 mei 2018 23:45


HOOFD OPLEIDING BEPALEND VOOR SUCCES VOETBALCLUB
Daar loop je dan. Met een net vol ballen en de kinderen van jouw team stuiterend om je heen. De eerste ouders hebben je al aangesproken. Plotseling heet je trainer.
Honderden vaders en moeders beginnen ieder voetbalseizoen vol overgave aan een avontuur als coach. Meestal zijn ze terloops benaderd, langs de lijn, terwijl ze staan te kijken bij het team van hun dochter of zoon.

Daar loop je dan. Met een net vol ballen en de kinderen van jouw team stuiterend om je heen. De eerste ouders hebben je al aangesproken. Plotseling heet je trainer.

Honderden vaders en moeders beginnen ieder voetbalseizoen vol overgave aan een avontuur als coach. Meestal zijn ze terloops benaderd, langs de lijn, terwijl ze staan te kijken bij het team van hun dochter of zoon. Uit ervaring weten we dat bijna niemand kan overzien hoeveel tijd het kost om naast je baan en gezin een voetbalteam te coachen. Wat het echt betekent om iedere week een training te bedenken en de wedstrijd te organiseren. Laat staan hoe je ouders op een positieve manier bij het spel betrekt en wat je te doen staat om een kind te helpen waar niemand naar komt kijken.

Omwille van deze redenen alleen al, zijn wij ervan overtuigd dat iedere club – klein of groot - een Hoofd Opleiding zou moeten aanstellen. Iemand die het tot zijn verantwoordelijkheid rekent, om jeugdspelers beter te maken én coaches te ondersteunen met hun onschatbare werk.

Op dit moment weten we dat ongeveer 30 procent van de amateurverenigingen werkt met een Hoofd Opleiding of Jeugd Coördinator. Slechts 10 procent daarvan komt in de praktijk echt toe aan het neerzetten van een organisatie waarin trainers/coaches zich thuis voelen. De rest wordt nog te veel opgeslokt door huishoudelijke beslommeringen. Denk aan noodoplossingen voor zieke trainers, het opleveren van schone kleedkamers en de zorg over de hoeveelheid opgepompte ballen.

‘Daar heb je hem weer,’ zal er worden gedacht bij de clubs, ‘we moeten al zoveel van de KNVB en waar halen we het geld vandaan om zo’n Hoofd Opleiding te kunnen betalen?’

Goed nieuws. Een functionerende Hoofd Opleiding verdient binnen een jaar de investering dubbel en dwars terug. Zo blijven trainers veel langer aan de club verbonden vanwege de structurele ondersteuning die ze krijgen, haken pubers minder snel af en komen kinderen met nog meer plezier naar hun club. Daarnaast zie je de betrokkenheid van ouders toenemen en het voetbal in de breedte en de top verbeteren. Ontwikkelingen die gunstig zijn voor het aantrekken van nieuwe leden. Verenigingen die daarover kunnen meepraten zijn onder meer: het Meppelse MVV Alcides, het Haagse HBS en het Oosterhoutse TSC.

Wie ooit met de gedachte heeft gespeeld om met een Hoofd Opleiding te werken, maar is blijven steken bij een gat in de begroting, zou andere keuzes kunnen maken. Ik heb uitgerekend, dat iedere vereniging een Hoofd Opleiding kan aanstellen, als clubs in het land 10 procent minder zouden uitgeven aan hoofdtrainers.

Mag ik daarom de bal voor open doel leggen? Wie zich nu aanmeldt voor één van de cursussen Hoofd Opleiding bij de KNVB, krijgt voor een minimale prijs maximale inzichten.

U hoeft ‘m er alleen nog maar in te knikken.

Jan Dirk van der Zee
(directeur amateurvoetbal)


Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!