SC ‘t GOOI in oorlogstijd - SC 't Gooi

SC ‘t GOOI in oorlogstijd

SC ‘t GOOI in oorlogstijd

3 mei 2020 12:00

Maurice Ramaekers

Nu in 2020 door de coronamaatregelen alle competities zijn stilgelegd spreken we van een unieke situatie. Voor het laatst gebeurde dat in het seizoen 1944 – 1945, toen door gevechtshandelingen, het gebrek aan materiaal en door armoede niet gevoetbald kon worden. Allemaal te wijten aan de Tweede Wereldoorlog, die een grote invloed had op HVV ’t Gooi (zoals de club destijds heette) en haar leden. In de jaren 1939 en 1943 werden zogenaamde ‘noodcompetities’ gespeeld waarin ook ’t Gooi deelnam, in de Eerste Klasse, vergelijkbaar met de Eredivisie op dit moment. De Eerste Klasse was verdeeld in districten waarbij ’t Gooi speelde in District West tegen ploegen als DWS, Ajax en Blauw Wit. De kampioenen van de 5 districten namen het tegen elkaar op in de strijd om het Nederlands landskampioenschap.

’t Gooi kreeg het vanaf 1939 zwaar te verduren. Door de mobilisatie, zo’n 300.000 Nederlandse mannen moesten ons land verdedigen, waren de meeste sportclubs nog maar nauwelijks in staat om te kunnen functioneren. Bovendien kreeg Hilversum tijdens de Duitse bezetting een NSB-burgemeester: Ernst Von Bönninghausen. Hij ontzegde als eerste in Nederland de joden toegang tot de sportvelden.

’t Gooi, de club van diamantbewerkers uit het Bloemenkwartier, had van oudsher veel joodse leden. In het eerste elftal speelden vier joodse broers: doelman Meier Cohen, Jaap Cohen, Gerrit Cohen en de talentvolle spits Nathan Cohen. In 1939 was er in de Eerste Klasse sprake van een ‘noodcompetitie’, zonder promotie en degradatie. Met een aantal joodse spelers er nog wel bij maar zonder 6 basisspelers die gemobiliseerd waren, werd op Hemelvaartsdag, donderdag 2 mei 1940, gewonnen van Ajax met 2-1. ’t Gooi eindigde dat jaar op de 5e plaats, net boven Ajax.

De seizoenen 1940 - 1942 waren weer ‘reguliere’ competities. Een sterk verzwakt ’t Gooi, inmiddels zonder de joodse spelers, eindigde van de 10 ploegen eenmaal als negende en driemaal als laatste. Op de originele ledenlijst van HVV ’t Gooi van 1941-1942 zien we bij de namen van 3 van de gebroeders Cohen de uitschrijfdatum 1/8/’42 vermeld met in het rood de vermelding ‘bed’, ofwel ‘bedankt’.

Gooi-Ledenlijst-1941-1942.jpg

(HVV 't GOOI ledenlijst)

Ternauwernood kon ’t Gooi degradatie in 1942 voorkomen. In 1943 werden ook nog eens 60 ’t Gooi-spelers wegens de ‘Arbeitseinsatz’ in Duitsland tewerkgesteld, wat niet echt bijdroeg aan de sportieve prestaties van de club. De Nederlandse Voetbalbond besloot in dat jaar dat vanwege ‘abnormale oorlogsomstandigheden’ wederom geen promotie of degradatie kon plaatsvinden.

’t Gooi was gered, maar dit geluk woog geenszins op tegen de dramatische menselijke gevolgen van de oorlog. Van de gebroeders Cohen overleefden er 3 de oorlog. Uitblinker Nathan Cohen werd gedeporteerd en keerde nooit meer terug, evenals ’t Gooi-leden Nico in den Berken, Maup Frank, Karel ter Hengel en Joop Schaap. Bij de entree van het clubhuis van SC ‘t Gooi is een gedenkplaat met hun namen geplaatst.

IMG_3690.jpg

In 2020, 75 jaar na dato, ligt door volstrekt andere omstandigheden de competitie weer stil. Ook nu is er weer hoop dat we over een tijdje weer door kunnen gaan met voetballen. Ondertussen denken we op 4 mei aan alle oorlogsslachtoffers en speciaal de Gooiers die tijdens WOII het leven lieten. Zij blijven voor altijd in onze herinnering.

 

Bron: 100 jaar ’t Gooi, een eeuw geel-zwart, met dank aan Hans Swierstra sr.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!