Kunstgras is in principe vorstbestendig. Het tennisveld wordt door betreding bij vorst tot -7 graden Celcius dus niet beschadigd. De toplaag bij de zandgevulde banen kan door de vorst wel hard (en glad) worden; dus let wel op voor blessures. Problemen met de bespeelbaarheid van de kunstgrasvelden ontstaan eigenlijk pas bij rijp of wanneer er neerslag valt (zie hieronder). Kale of droge vorst is voor kunstgras geen enkel probleem en bespelen onder die omstandigheden dus ook niet. Het is zelfs zo dat kale vorst een uitdrogende werking heeft. Misschien is een bevroren kunstgrasveld iets harder maar in ieder geval vele malen vlakker dan een natuurlijk speel- of trainingsveld.
Wanneer er sneeuw, rijp of ijzel op de banen ligt, zijn de banen gesloten. Bespeling bij rijp of ijzel beschadigt de kunstgrasvezel. Bespelen van besneeuwde banen zou tot gevolg hebben dat de sneeuw in de mat en het instrooizand wordt getrapt en zich een ijslaagje vormt, waardoor er zeker niet worden gespeeld. Sneeuwruimen is niet toegestaan in verband met de risico’s voor de mat en omdat daarmee ook een hoeveelheid instrooizand wordt meegenomen.
Opdooi ontstaat wanneer na intreden van de dooi het dooiwater niet weg kan door bevroren en ondoorlatende grond eronder. Bij opdooi gebeurt er het volgende. Na een langere periode van vorst is de ondergrond bevroren en vormt een dikke harde laag. Als de toplaag gaat dooien kan het smelt water van sneeuw en ijs niet wegzakken naar de drainage, het wordt tegengehouden door de bevroren onderlaag. De toplaag en een gedeelte van de lava fundering worden onstabiel door het vele water tussen de lava korrels. Het veld voelt bij betreding zacht en “sopperig” aan, door de onstabiele lava laag trapt u kleine deukjes in de fundering en wil de bal niet stuiteren.
voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!
Sommige widgets kunnen meerdere malen worden toegevoegd. Bij meermaals toevoegen wordt achter de widgetknop aangegeven hoeveel keer de widget is toegevoegd.