Sponsors

Gedrag van toeschouwers baart zorgen

21 oktober 2021 13:45

Humphrey Saalberg

De competitie is een aantal weken oud en wat mij opvalt is dat het gedrag van sommige toeschouwers de perken te buiten gaat. Bij maar liefst drie thuiswedstijden van afgelopen zaterdag speelde het publiek een kwalijke en negatieve rol. Verbale en zeer negatieve uitingen naar scheidsrechters en grensrechters. Bedreiging en intimidatie van scheidsrechters en grensrechters. Het baart ons grote zorgen en het brengt ons zelfs op een punt waar we het liefst niet willen aankomen. Zelf heb ik vorige week zaterdag toeschouwers gevraagd (overigens met als reden een ander 'vergrijp') van het parkeerveld te gaan en buiten het hek te gaan staan. Gelukkig hangen de borden nog aan de hekken "geen toeschouwers op het veld", maar eigenlijk wil je het niet, want de goeden lijden onder de kwaden.

rPoster_-_Campagne_Zet_jezelf_niet_buitenspel-2.jpg

Als men niet naar de scheids luistert of niet met respect omgaat met de (huis)regels dan hebben we geen keus. 
Wij zijn allemaal vrijwilligers en van vrijwilligers blijf je af zowel fysiek als ook verbaal. Onze scheidsrechters instrueer ik in gevallen dat het echt niet gaat, de wedstrijd te staken, met de coaches waar mogelijk in gesprek te gaan en ze te adviseren het publiek in toom te houden. Houdt het niet op, staak de wedstrijd dan, verzoek iedereen vriendelijk het complex of het veld te verlaten en hervat dan waar mogelijk de wedstrijd of staak de wedstrijd defenitief. Als club zou je ook in gesprek kunnen gaan met toeschouwers. Als je namelijk niets doet, kan het ook gevolgen hebben voor de desbetreffende club.

De KNVB heeft heel veel campagnes over respect. Ze voelen een grote verantwoordelijkheid om sportiviteit en respect op en rond de velden te stimuleren. Ze voeren acties die gericht zijn om sportiviteit te bevorderen en wangedrag tegen te gaan. Laten we ons daarin gesterkt voelen als er zich incidenten voordoen. Stap daar niet lichtzinnig overheen maar handhaaf, door maatregelen te nemen. Alleen dan stel je een daad. Het bewust zijn vergroten is beter dan het over je heen laten gaan. Tuurlijk, ... het publiek is weg ... en als het niet ons eigen publiek is, zie je ze voorlopig ook niet meer terug. Maar beter is om gezamelijk er aan te werken om voor spelers, scheids- , grensrechters en publiek, voetballen weer leuk te maken, .... in een  veilige omgeving!
De KNVB heeft verschillende ondersteuningsmogelijkheden in de vorm van begeleiding, cusussen en bijeenkomsten.

Op ons TV scherm in de kantine draait nu een spot over gedrag naar hulpverleners, maar ook wat er in en om het veld kan gebeuren en hoe je als scheids hiermee om kan gaan, want ook scheids- en grensrechters krijgen het regelmatig te verduren.
Het is een initiatief van 'Ondersteuningsteam Taskforce Onze hulpverleners veilig'. 
https://www.youtube.com/watch?v=-ZEjRmI0uaU&ab_channel=SC%27tGooiTV

Veel voetbalplezier!

Humphrey Saalberg
(lid scheidsrechterscommissie)
Bron: KNVB
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!